Promujemy gruzińskie wina
Zimą 2011/2012 byliśmy współorganizaotrami w sumie 3 spotkań promujących gruzińskie wina odbywających się w Cafe Szafe przy ul. Felicjanek w Krakowie.
W programie pza degustacjami wina były również: fragmenty "Witezia w tygrysiej skórze" i wierszy Stalina, dźwięki tradycyjnej muzyki gruzińskiej, kilka słów o kulturze i kuchni Gruzji, niesamowite slajdy Eli Zielińskiej, która przejechała Gruzję wzdłuż i wszerz, a także informacje praktyczne dotyczące podróżowania na Kaukaz od Eweliny Rzeszódko, pilotki i rezydentki naszego biura.
Nie zabrakło opowieści o suprze, czyli tradycyjnej gruzińskiej biesiadzie. Pogadanka o gruzińskiej kuchni, tradycyjnych daniach i przyprawach. Savoir-vivre supry, m.in. : kim jest tamada? jak pić wino z kanci i jak prawidłowo jeść chinkali? Dlaczego szaszłyk to męska specjalność a chinkali - kobieca i czy miejsce Gruzinki jest w kuchni? Podczas wieczoru wznoszono prawdziwe gruzińskie toasty smakowano dwóch tradycyjnych gruzińskich potraw: chaczapuri oraz pchali, czyli szpikanowych kuleczek w sosie orzechowym z granatem.
Prowadzenie: Elżbieta Zielińska i Ewelina Rzeszódko,
Degustacja wina gruzińskiego firmy "Grusignac".